Communicatiebeleid op school

Heldere communicatie is van fundamenteel belang bij samenwerken tussen verschillende partijen. We communiceren dagelijks met kinderen, ouder(s)/verzorger(s), collega’s en externe ondersteuners. Iedereen verwacht snel en efficiënt geholpen te worden. De recente explosie van beschikbare communicatiemiddelen zorgt er bovendien voor dat boodschappen zich razendsnel verspreiden. We trachten te zoeken naar een evenwichtig maar toch helder communicatiebeleid waarbij elke betrokkene zijn weg kan vinden.

We bespreken dit tijdens een kernteamvergadering en tijdens een personeelsvergadering.

Bereikbaarheid voor ouders

We vinden het als school belangrijk dat we op een zo vlot mogelijke wijze de ouder(s)/verzorger(s) kunnen te woord staan. We merken dat er tal van mogelijkheden zijn om in contact te komen met ouder(s)/verzorger(s) zonder dat er concreet werd afgesproken welke de meest aangewezen kanalen blijken voor onze werking.

Vandaar dat we enkele concrete afspraken willen maken met ouder(s)/verzorger(s) over de aangewezen communicatiekanalen alsook de communicatiekanalen die ons team niet wenst te gebruiken.

  • Informeel/formeel oudergesprek
  • Telefoon
  • E-mail
  • Briefwisseling via Gimme
  • Agenda (lagere school)
  • Advalvas (GB: aan de zwarte poort ) (E: Erperheem)
  • Schoolwebsite
  • facebook – Messenger
  • Weekplanning via Gimme (kleuterklassen)
  • Nieuwsbrief “Het Belang van onze school”

  Informeel / formeel oudergesprek

Het informeel oudergesprek vindt vaak plaats aan de klasdeur of op de speelplaats waar de ouder(s)/verzorger(s) de leerkracht, zorgcoördinator, directie,… ontmoet. Het is voor ons een belangrijk communicatiekanaal dat we erg waardevol vinden en waarbij op een occasioneel moment informatie kan uitgewisseld worden. Dit is voor ons een vorm van ‘warme’ communicatie.

Een formeel oudergesprek is een vooraf vastgelegd moment tussen ouder(s)/verzorger(s) en de medewerker(s) van de school. Deze formele gesprekken vinden plaats tijdens oudercontacten of bij leerlingbesprekingen met beleidsmedewerkers en/of externe hulpverleners.

In het begin van het schooljaar organiseren alle klassen een informatieavond in de klas.

Verder worden er tweemaal per jaar, op uitnodiging van de leerkrachten, oudercontacten georganiseerd. Een mogelijk derde oudercontact op het einde van het schooljaar is op uitnodiging van de leerkracht zelf. Ouders van leerlingen die niet meer onder een dak wonen, vragen we om zoveel mogelijk samen te komen naar het oudercontact. Indien dit niet mogelijk is, kunnen ze informatie aan elkaar doorgeven.

Indien er totaal geen dialoog meer is tussen beide ouders kan de school bij wijze van uitzondering een apart oudercontact organiseren.

Telefoon

Er wordt een permanentie voorzien op het secretariaat tijdens volgende uren:

  • van 08.00 uur tot 12.15 uur
  • van 13.00 uur tot 15.30 uur (niet op woensdag)

Tijdens deze uren kan u de school telefonisch bereiken. Gelieve er rekening mee te houden dat het altijd mogelijk is dat de secretariaatsmedewerker gedurende een korte periode niet op het secretariaat aanwezig is. In dat geval belt u best enkele ogenblikken later terug.

Afwezigheden worden op het telefoonnummer van de school gemeld. 

Grote-Brogel & Erpekom 011/61 20 97

E-mail

Het officiële kanaal voor communicatie of berichtgeving gebeurt via het e-mailadres van de school: secretariaat@bspieterbrueghel.be of via de klasleerkrachten:  

voornaam.achternaam (van de leerkracht) @bspieterbrueghel.be

bv. frank.maesen@bspieterbrueghel.be                          

Indien u de medewerker van de school mailt, mag u uiterlijk twee werkdagen na het versturen van de e-mail een antwoord verwachten. Indien u de medewerker sneller wenst te spreken, raden we aan de school te bellen of de medewerker rechtstreeks op school te contacteren.

Briefwisseling/ Gimme

We proberen om zo veel mogelijk briefwisseling te doen via Gimme. Soms zijn hier wel uitzonderingen op. Bv. Facturen geven we in briefvorm mee.  

Agenda (lagere school)

In de agenda’s van de kinderen kunnen de ouder(s)/verzorger(s) of de leerkrachten vragen/opmerkingen noteren. Ook bemerkingen over het huiswerk kunnen hier hun plaats krijgen. Indien het informatie betreft die gevoelig ligt, hebben we graag persoonlijk contact.

Geen dag tot dag communicatie

We doen op school geen dag- tot- dag- communicatie over ieder feit dat zich in de klas of                  op de speelplaats voordoet. Over bepaalde steeds terugkerende feiten kan natuurlijk via de bovenstaande kanalen gecommuniceerd worden met de school of de leerkracht. 

Advalvas                                                                                                                                  

In deze donkergroene kast aan de schoolpoort vindt u korte algemene berichtgeving.

Schoolwebsite / facebook

Op de website van de school kan u statische informatie terugvinden met betrekking tot de school. Het schoolreglement, algemene informatie over de school wordt hierop digitaal ter beschikking gesteld. Het geeft een eerste beeld van de school voor mogelijk geïnteresseerde ouder(s)/verzorger(s)/kinderen.  

Onze facebookpagina dient enkel om bepaalde evenementen, activiteiten en snelle berichten te sturen die iedereen (ook buitenstaanders) mag volgen.

Classroom (lagere school)

Classroom is een communicatieplatform, bruikbaar binnen de Google Suite omgeving, om binnen de klas digitaal te werken met de leerlingen. Leerkrachten van de lagere school kunnen hierop taken en opdrachten plaatsen die de leerlingen thuis of in de klas (chromebook) kunnen maken.

Leerlingen kunnen inloggen via hun google account dat ze via de school verkregen: 

voornaam.naam@bspieterbrueghel.be

Nieuwsbrief “Het Belang van onze school”

Op bepaalde momenten tijdens het schooljaar versturen we via Gimme een nieuwsbrief met als titel “Het Belang van onze school / Nieuwsbrief”.

Hierin vinden jullie korte mededelingen, kalenders, sponsors van de school,…

De Nieuwsbrieven worden eveneens geplaatst op de website van de school.

Niet gebruikte communicatiekanalen

  • Messenger
  • Whatsapp 
  • SMS
  • Andere dan bij de op blz 4 vermelde gebruikte communicatiekanalen

We vragen de ouder(s)/verzorger(s) om er rekening mee te houden dat bovenvermelde communicatiekanalen niet zullen worden gebruikt bij de officiële communicatie tussen ouder(s)/verzorger(s) en de school. Berichten die via messenger, whatsapp, sms e.a. niet vermelde gebruikte kanalen worden verzonden, zullen mogelijk niet gelezen en/of beantwoord worden.

  • Onze verschillende communicatiekanalen worden elk schooljaar bevraagd in functie van de geldende privacywetgeving.